جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اصل حلیت طیبات و حرمت خبائث

زمان مطالعه: 2 دقیقه

یکی دیگر از کارهای انبیاء این بود که روابط بشر با عالم را تعیین‏ می‏کردند،

می‏گفتند: هو الذی خلق لکم ما فی الارض جمیعا(1) همه‏ چیز برای تو آفریده شده اما در میان اشیاء این عالم چیزهایی هست که‏ مصلحت تو نیست یعنی با خلقت تو متناسب نیست که از آنها استفاده کنی‏. مثلا گفتند گوشت خوک نخور، مشروبات الکلی نیاشام، گوشت سباع و درندگان را نخور. یحل لهم الطیبات و یحرم علیهم الخبائث(2) هر چیزی را که برای آنها (پیروان پیامبر) خوب و مناسب است حلال‏ می‏کند و آنچه را که برای آنها خوب و مناسب نیست حرام می‏نماید.

من از شما می‏پرسم: اینهایی که از نظر روابط انسان با عالم، از هزار و چهارصد سال پیش قرآن گفته است که چه چیزی حلال و چه چیزی حرام است، با این همه تغییراتی که در علم و صنعت بشر پیدا شده، کدام یک از اینها تغییر یافته است؟

آیا مشروبات ماهیت خود را از دست داده است و آیا انما یرید الشیطان ان یوقع بینکم العداوة و البغضاء فی الخمر و المیسر(3) نسخ شد؟ و آیا قابل نسخ است؟ آیا گوشت خوک خاصیتش عوض شده است؟ ممکن است بگویید بلی راز حرمت گوشت خوک را به دست آورده‏اند. راجع‏ به این بعد بحث می‏کنیم. راجع به ملبوسات گفتند مرد حریر و ابریشم‏ نپوشد و به طلا زینت نکند. آیا این جزء مسائلی است که مثلا در یک زمان‏ درست بوده و در زمان دیگر درست نیست؟ یا حکمت و فلسفه‏اش همیشه وجود دارد. در میان مسموعات گفتند آوازهایی که شهوات را دیوانه‏وار تحریک‏ می‏کند و موجب خفت عقل می‏شود و نوعی جنون و مستی ایجاد می‏کند شنیدنش‏ ممنوع است. در میان مبصرات گفتند:

قل للمؤمنین یغضوا من ابصارهم… و قل للمؤمنات یغضضن

من ابصارهن(4) «مناظر مهیج و محرک را تماشا نکنید.» مثلا اگر دنیا با حلب‏ کار کند یا با آهن یا با اتم فرق می‏کند در این جهت؟ در ملموسات همین‏ طور؛ لمس بدن اجنبی بدون حائل حرام است. در روابط میان انسانها آیا واقعا شما می‏توانید در آنچه که اسلام وضع کرده است مواردی پیدا کنید که‏ بتوان گفت تغییرات و تحولات زمان آن را نسخ کرده است؟


1) بقره/ 29.

2) اعراف/ 157.

3) مائده/ 91.

4) نور/ 30 و 31.