اینهایی که وقتی بحث از جبر تاریخ میکنند میگویند به حکم جبر تاریخ هیچ چیزی نباید جاوید بماند، خیال کردهاند که احتیاج اولی بشر منحصرا احتیاج اقتصادی است، سایر احتیاجات همه احتیاجات ثانوی است؛ احتیاجات معنوی بشر، احتیاج به علم و تقوا و دادگستری ثانوی است، احتیاج به زیبایی و اخلاق
ثانوی است، و بشر را یک حیوانی فرض کردهاند که فقط شکم دارد، و همه چیز را ناشی از شکم میدانند. بعد چون دیدهاند عوامل اقتصادی زندگی بشر تغییر میکند، گفتهاند چون اقتصاد تغییر میکند پس همه چیز را در زندگی بشر تغییر میدهد و هیچ چیز ثابتی در زندگی بشر وجود ندارد؛ و از این جا گفتهاند لازمهی جبر تاریخ این است که همه چیز عوض بشود. میگویند جبر تاریخ ملازم با عوض کردن همه چیز و جاوید نبودن هیچ چیز است. چون ابزار تولید تغییر میکند و اقتصاد زیربنای زندگی بشر است، در اثر تغییر آن تمام قسمتهای دیگر زندگی بشر که روبناست تغییر میکند.
میگوییم علم چیست؟ میگوید علم یک شاخهای از اقتصاد است و اصالت ندارد. میگوییم زیبایی چیست؟ میگوید یک فرعی بیش نیست، شاخهی دیگری از تنهی اقتصاد است. همین طور اخلاق و دین را شاخههای دیگر اقتصاد میداند. چون وضع اقتصادی بشر که زیربنای همه چیز است جاویدان نیست پس هیچ چیز در جهان جاویدان نیست. این حرف است که این فکر را در میان افراد به وجود آورده است که در مقابل هر چیزی زود به حربهی جبر تاریخ دست میزنند و میگویند جبر تاریخ همه چیز را عوض میکند.
خیر، جبر تاریخ درست است و همان طور که جبر تاریخ ایجاب میکند یک سلسله مسائل در زندگی بشر تغییر کند، خود همین جبر تاریخ ایجاب میکند که یک سلسله حقایق در زندگی بشر ثابت بماند. چرا؟ چون احتیاجات بشر دو جور است: یک سلسله احتیاجات ثابت و یک سلسله احتیاجات متغیر. احتیاجات ثابت عاملی است برای ثابت ماندن یک سلسله حقایق در زندگی بشر، احتیاجات متغیر عاملی است برای تغییر کردن. پس این موضوعی که آن را بهانه کردهاند که تا گفته میشود دین یا فلان حقیقت دیگر جاوید است زود میگویند این با جبر تاریخ سازگار نیست، صحیح نیست، و جبر تاریخ را درک نکردهاند.
اولا جبر را تفسیر کن و بعد عوامل گردانندهی تاریخ را به ما نشان بده که چیست؟ و بعد نشان بده که در میان این عوامل چه عوامل ثابت و چه عواملی متغیر است. اگر معلوم شد که عوامل گردانندهی تاریخ بسیار است و در میان آنها بسیاری ثابت و لایتغیر است، پس خود جبر تاریخ ایجاب میکند که باید یک سلسله حقایق در زندگی بشر ثابت و لایتغیر بمانند.