به هر حال پیغمبر فرمود: طلب العلم فریضة علی کل مسلم طلب علم بر هر مسلمانی واجب است. مسئلهای در میان علما طرح شده است که تا آن جا که من دیدهام از همه مبسوط تر غزالی در احیاء العلوم نقل کرده و مرحوم فیض هم در محجة البیضاء از او نقل میکند، راجع به اینکه این علمی که پیغمبر فرمود طلب آن واجب است چه علمی است؟ غزالی بیست قول نقل میکند: متکلمین گفتهاند مقصود علم اصول دین و علم الکلام است. مفسرین گفتهاند مقصود، علم تفسیر است. فقها گفتهاند مقصود علم فقه است. یک عدهای گفتهاند فلان، و عدهای دیگر گفتهاند بهمان. جواب همهی اینها خیلی واضح است. غزالی بیان بسیار خوبی دارد و فیض هم آن را تأیید میکند. میگوید: علمها بر دو قسم است: بعضی از علوم خودش فی حد ذاته در دین هدف است مثل معرفه الله که بر هر کسی واجب عینی است. بعضی از علمها هست که خود علم هدف نیست بلکه علم وسیله است. آنوقت هر هدفی از هدفهای
اسلام که توقف به علم داشته باشد علم آن هم واجب میشود. مثلا در اسلام طبابت یکی از واجبات کفایی است و علم طب وسیلهای است برای آن، پس علم طب هم به نحو واجب کفایی واجب میشود، پس طلب العلم فریضة شامل آن هم میشود. تجارت واجب کفایی است و در حدودی که احتیاج به علم دارد تحصیل علم آن هم واجب میشود، تحصیل علم اقتصاد در حدودی که تجارت به آن توقف دارد؛ و از این قبیل با همین بیانی که عرض کردم شما قیاس بگیرید؛ بسیار زیاد است. پس علم واجب و فریضه است، اما به اصطلاح علما یک واجب نفسی تهیوئی است یعنی واجبی است که مقدمهی یک واجب دیگر است. البته علم معرفة الله و امثال آن به جای خود، بسیاری از علوم هست که آن علوم واجب است به عنوان مقدمهی یک واجب دیگر.
ممکن است شما سؤال کنید که آیا ممکن است زمانها فرق کند که یک علم در یک زمان واجب باشد و در یک زمان دیگر واجب نباشد، در یک زمان واجب باشد و در یک زمان واجبتر باشد، در یک زمان حرام باشد و در یک زمان واجب باشد، آیا همچو چیزی میشود یا نه؟ بلی میشود، زیرا که علم یک واجب مقدمی است و بستگی به آن هدفی دارد که این علم وسیلهی آن است. آن هدف گاهی برای مسلمین اهمیت پیدا میکند، و به هر درجه که اهمیت آن بالاتر برود، اهمیت علمش هم بالا میرود. طبیعت شناسی یک روزی واجب نبوده است و یا خیلی واجب ضعیفی بوده است، ولی اسلام دستوری دارد، مثلا میگوید: اعدوا لهم ما استطعتم من قوة(1)
میگوید در مقابل دشمن حداکثر نیرو را باید داشته باشید. این یک واجب است. این واجبی است که در زمان ما برخلاف زمانهای قدیم روی پاشنهی علم میچرخد، یعنی آن نیرویی که حداکثر نیرو باشد در عصر ما جز با علم تهیه نمیشود، قهرا علم آن واجب میشود. آیا تحصیلات اتم شناسی بر مسلمین واجب است؟ بلی واجب است. آیا پانصد
سال پیش هم واجب بود؟ خیر، این یک علم مقدمی بود و لزومی نداشت. امروز هدف اسلام را این علم تأمین میکند، بنابر این امروز واجب میشود. درجهی وجوبش چقدر است؟ باید دید درجهی اعدوا لهم ما استطعتم من قوة چقدر است. ممکن است این یک واجبی بشود که در صدر همهی واجبات ما قرار بگیرد. این را کی باید بفهمد؟ همان کسی که امیرالمؤمنین فرمود: من تصییر کل فرع الی اصله، همانی که امام فرمود: علینا القاء الاصول و علیکم التفریع، آن کسی که کلیات اسلام را میشناسد، اصول اسلام را میشناسد، هدفهای اسلام را میشناسد، وسایل را تشخیص میدهد، میفهمد چه چیز هدف و چه چیز وسیله است و اهمیت وسیله بستگی پیدا میکند به اهمیت هدف؛ یک روزی میآید وفتوا میدهد که امروز فلان علم در درجهی اول اهمیت است و بر مسلمین واجب است که آن را تحصیل کنند.
1) انفال/ 60.