جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

سکرات موت بر پیغمبر

زمان مطالعه: 2 دقیقه

گویند سکرات موت بر رسول خدا صلّى الله علیه و آله چنان صعب مى‏نمود که گونه مبارکش گاهى سرخ و گاهى زرد مى‏گشت و زمانى به دست راست؛ و وقتى به سوى چپ میل مى‏فرمود، و چهره مبارکش عرق‏آلود بود، و قدحى از آب نزد خود نهاده دست در آن مى‏برد و روى خود را مسح مى‏فرمود و مکرر مى‏گفت: اللهمّ اعنّى على سکرات الموت و به روایتى مى‏فرمود: لا اله الّا الله انّ للموت سکرات.(1)

عایشه گوید: هرگز بر کسى که آسان جان بدهد رشک نبردم؛ زیرا که اگر این بهتر بود، خداوند از بهر پیغمبر خویش مى‏داشت.

گویند: رسول خدا فرمود: اى ملک موت جان امّتان مرا نیز به این سختى قبض خواهى کرد؟ گفت: سوگند با خداى جان هیچ کس را چنین سهل مقبوض نداشته‏ام.

فرمود: اى عزرائیل از تو مى‏خواهم سختى جان دادن امتان مرا بر من نهى، و با ایشان به رفق و مدارا باشى.

و هم از عایشه روایت کنند که گفت: هنگام نزع، سر رسول خداى صلّى الله علیه و آله در کنار من بود، ناگاه عبد الرحمن بن ابى بکر از در درآمد و در دست او مسواکى سبز از چوب‏

اراک بود، پیغمبر بر آن نگران شد. فهم کردم که آن را مى‏طلبد. عرض کردم که:

مسواک را مى‏طلبى؟ به قبول آن اشارتى کرد، پس بگرفتم و با آب دهان خود نرم ساختم بستد و به تعجیل مسواک زد، شاد شدم که در آخر نفس آب دهان من با آب دهان پیغمبر آمیخته شد.

همانا رسول خداى را در میان حیات و ممات بینونتى نیست و تصرّف وجود مبارکش در کاینات و احاطت علمش از حقیقت اشیاء به سبب ممات نقصان نپذیرد.

بالجمله از حضرت ابى جعفر علیه السّلام حدیث کرده‏اند که فرمود: قال رسول الله لاصحابه: حیاتى خیر لکم تحدّثون و نحدّث لکم و مماتى خیر لکم تعرض علىّ أعمالکم فان رأیت حسنا جمیلا حمدت الله على ذلک و ان رأیت غیر ذلک استغفرت الله لکم. رسول خداى صلّى الله علیه و آله با اصحاب خطاب فرمود که: حیات و ممات من نیکو نعمتى است براى شما چه در زندگانى من از معضلات حکم و مجهولات خویش با من سخن کنید و پاسخ بگیرید و چون از جهان بیرون شوم همه روزه اعمال شما را بر من عرضه دارند اگر نیکو کرده‏اید خداى را سپاس بگزارم و اگر عصیان ورزیده‏اید براى شما استغفار کنم.

در خبر است که رسول خداى صلّى الله علیه و آله در حیات خویش ضیاعه دختر زبیر بن عبد المطّلب را که دختر عمّ پیغمبر است با مقداد بن اسود عقد بست و فرمود: این تزویج بدان کردم که نکاحها پست شود و کس رعایت حسب و نسب نکند، گرامى‏ترین شما در نزد خدا پرهیزکارترین شما است.


1) سکرات جمع سکرة: شدت موت و تسلط آن بر قوا و حواس (ب).